Petersham House

With a cramped kitchen, living and laundry area, Ken and Madi Morrison’s terrace house in Petersham was in need of a rethink.

A three-bedroom house on the southeast corner of a double block, the couple wanted a living space that extended to the decks and surrounding garden. Draught and insulation were problems that needed to be addressed for the extension to the double-brick house.

PIDCOCK – Architecture + Sustainability Director Caroline Pidcock worked with the couple to create a liveable space.

“Opening up the house physically and visually to achieve the brief, we ensured the rooms could be separated from each other to provide essential thermal and acoustic isolation when required.”

The space now features several high and low level windows from the north, east and west sides to let natural light in and control room temperature, as well as open up the space. Some of the windows and doors also feature louvers to better control ventilation and light.

A concrete slab was laid to extend the service areas, which were then covered in Big River Armourfloor. The kitchen area is also livened up with Big River Blackbutt cupboard doors and lit with three pendant lights over the counter, creating an organic look that extends to the views of the landscaped garden.

As with all Pidcock projects, sustainability is at the core of the design, from fluorescent and LED lights – used to minimise energy use from artificial light – to an instantaneous gas-boosted solar hot water service, further minimising energy-use.

A pair of 2300 litre water tanks – stored under the house – maximise the home’s water efficiency; being used for toilets, clothes washing and in the garden.

PROJECT PROFILE